V interiérech často řešíme otázku, jak optimálně využít menší prostory. Jak umístit dveře abychom se dostali do skříně za dveřmi, do šatny či spíže a podobně. Posuvné dveře jsou v tomto případě ideální variantou, kdy se nemusíme bát, že nás někdo bouchne dveřmi, stojíme-li u skříně za nimi. Posuvné dveře se takřka rovnají pohyblivé stěně. Umožňují lepší využití malých prostorů a také dokážou oddělit či propojit interiér podle potřeby. Například můžeme využít otevřený prostor kuchyně s obývacím pokojem nebo pro oddělení jednoduše dveře zavřeme. Posuvné dveře můžeme využít i kvůli designu, jelikož přináší zajímavou alternativu a zpestření bytu.

Dveře mohou zajíždět před stěnou nebo do stěny. Dveře před stěnou se hodí do místností, kde není potřeba zachovat zvukovou izolaci. Tyto dveře najdou uplatnění do interiéru kuchyně, chodby, šatny nebo zádveří, ale ne do koupelny či na WC. Nejčastější variantou dveří na stěně je zavěšení křídla dveří pomocí vozíků, kdy spodní část je vedena pomocí vodícího trnu a drážky na spodní straně dveří. Existují dva typy otevírání dveří, a to jednokřídlé a dvoukřídlé. V obou případech je dveřní křídlo zavěšeno v kolejnici připevněné na stěnu a pohybující se na vodícím trnu v podlaze. Posuv může být viditelný nebo skrytý a se zárubní nebo bez ní. Dalším řešením jsou dveře bez garnýže se skrytým kováním. V případě zavřených dveří je pak posuvná lišta prakticky neviditelná, jelikož je schovaná ve dveřích.

Posuvné dveře do stěny (stavebního pouzdra) umožňují výraznou úsporu místa v interiéru. V montované či zděné příčce je zabudována kolejnice s posuvným mechanismem a kovovou konstrukcí. Existuje několik variant otevírání. Dveře mohou být jednokřídlé, symetricky dvoukřídlé (posunující se od sebe nebo k sobě). Symetricky dvoukřídlé otvírající se kaskádovitě jedním směrem a další. Pouzdra se dělají v tloušťkách 82mm (stěna min. 100mm), 100mm (stěna min. 125mm), 176mm (stěna min.200mm)
Systém posuvných dveří je možné použít i pro plné a skleněné dveře. Dveře je možné opatřit funkcí plynulého tlumení a možností uzamčení. Posuvné dveře se tak dají umístit prakticky do každého interiéru a mohou vytvářet moderní a designový prvek.