Při plánování kuchyně je nedílnou součástí výběr pracovní desky. Musíme si klást otázky, které nám zúží výběr ze spousty materiálů, abychom vybrali tu pro nás nejvhodnější. Vzhled, cena, praktičnost, údržba, trvanlivost, barevná stálost, tvrdost apod.

Zde je přehled nejpoužívanějších materiálů na pracovní desky:

Kámen

Umělý kámen

  • LG HI-MACS, CORIAN je umělý kámen hojně využívaný v interiérech a mimo jiné i na pracovní desky v kuchyních. Je to vysoce neporézní a víceúčelový materiál. Složení 70% bauxitu (prach z přírodního kamene), 25% akrylové pryskyřice a 2% přírodních barviv a vyrábí se v několika barevných odstínech. Toto složení Hi-Macs zaručuje odolnost proti obrusu, běžné teplotě a každodenním skvrnám. Materiál lze za tepla tvarovat do nejrůznějších podob a vytvářet tak velmi zajímavé tvary a efekty. Může se do něj řezat, vrtat a různě materiál podsvěcovat. Díky těmto možnostem je kámen ideální pro obzvláštnění interiéru. Další výhodou je neviditelné napojení desek a to díky bezesparým spojům. Časem, při běžném užívání, se může stát, že se povrch lehce zmatní nebo se velmi horkým nádobím postaveným na desku změní barva. To vše je možné opravit broušením či dokonce výměnou části desky, která se nahradí novým kusem. Díky speciálnímu napojení, kde spoj není vidět, je deska opět jako nová bez známek jakékoliv opravy. Vyšší počáteční náklady určitě během užívání oceníte díky již zmiňovaným výhodám.
  • Technistone Technický kámen nabízí cenově dostupnější alternativu k přírodnímu kameni. Je výjimečně tvrdý a odolný díky vysokému obsahu křemene, je také odolný vůči vysokým teplotám a kvůli neporéznímu povrchu je nenasákavý a hygienický. Velká barevná škála provedení, několik úprav povrchů a různé tloušťky desek nabízí všestranné využití tohoto luxusního materiálu jak v interiéru tak i v exteriéru.

Přírodní kámen

Pokud máte rádi přírodní materiály a počítáte s vyšší počáteční investicí, doporučujeme zvolit právě přírodní kámen. Každý kousek je originál, každá část je jedinečná a zajímavá. Výběr druhu kamene pak záleží zcela na vašem vkusu. Kresba může být výrazná a může tak být pracovní deska dominantou vaší kuchyně. Barevnou stálost a tvrdost kamene oceníte zejména při údržbě, a pokud se někdy přece jen stane, že by povrch časem “sešel”, vždy lze objednat firmu, která vám kámen vyleští a je opět jako nový.

Další výhodou kamenných desek ať už přírodních či umělých je vložení dřezu ze stejného materiálu často buď beze spár nebo s minimálně viditelným napojením. U dřezu se vyplatí vyfrézovat drážky na odkapávání, které se svažují přímo do něj. Tím odpadá často nevzhledný odkapávač a pracovní deska zůstane opticky čistší a prostor pro práci bude větší. V dnešní době jsou i další možnosti a to zabudovat např. kuchyňskou váhu přímo do desky nebo část pracovní desky vyhřívat apod.

Lamino

Laminovaná dřevotřísková deska je nejběžnějším materiálem pracovních desek v českých kuchyních. Velkoplošné desky jsou na bázi dřeva povrchově upravené impregnovaným dekorativním papírem. Povrchová úprava vzniká nalisováním dekorativního papíru impregnovaného aminoplastickými pryskyřicemi. V dnešní době je nepřeberné množství barev a dekorů. Největšími výhodami je právě velká škála barevného provedení, pevnost materiálu, nízká pořizovací cena, jednoduchá údržba, opracování a většinou i krátká časová dostupnost při objednávání.

Sklo

I tento moderní materiál lze použít na pracovní desku. Musíme však zvolit vhodné tvrzené bezpečnostní sklo o min. tloušťce 10mm, které je odolné vůči poškrábání. Pod sklo je doporučováno položit 18mm silnou desku, která vyrovná plochu skříněk a umožní tak i montáž dřezů pod desku. Elegantní design odlehčí celkový vzhled kuchyně. Záleží na zvoleném odstínu lakování skla, kdy vzhled pracovní desky můžeme minimalizovat nebo jej naopak vyzdvihnout díky výraznější barvě.

Nerez

Nerezové pracovní desky jsou vyráběny z nerezového plechu síly 1 mm ohýbáním a svařováním. Pro větší tuhost jsou podlepeny kvalitní voděodolnou dřevotřískou nebo nerezovými výztužemi. Do nerezových desek je možné vevařit lisované dřezy různých velikostí, vyrobit prolamovanou výčepní desku a zhotovit mnoho atypických úprav (otvory různých tvarů, úkosy, výřezy apod.). Je to bezesporu jeden z nejmoderněji vyhlížejících materiálů. Působí elegantně, čistě, chladně a právem zaujímá místo v nevšedních ale nadčasových kuchyních.

Dřevo

Přírodní krásný a teplý materiál, který se hodí mimo jiné do přírodně laděných interiérů, zejména pak do chalup a chat. Pokud zvolíme pracovní desku ze dřeva, měli bychom vybírat z tvrdších druhů dřeva. Počítejme s tím, že každé dřevo se časem mění, získává tzv. patinu. Zvláště v kuchyni, kde je pracovní deska nejvíce namáhána, nás může překvapit barevná a rovinná nestálost. Pokud jste se rozhodli pro tento materiál pracovní desky, počítejte s vyšší opatrností při práci v kuchyni a vyšší náročností na údržbu. Doporučujeme zvolit větší tloušťku desky, aby se dala časem renovovat zbroušením, nalakováním apod.

Keramika

Krásný a vysoce odolný materiál, který se hodí do velmi namáhaných míst. Keramika je vyrobena z výhradně přírodních surovin. Vzniká při vysoké teplotě a tlaku ze směsi hlíny, živce a křemene. Materiál je velice odolný proti silnému tlaku, poškrábání a oděru, krájení a klepání masa lze tedy přímo na pracovní desce. Dále odolává i velmi vysokým teplotám a díky nenasákavému povrchu je odolný proti kapalinám, agresivním barvivům a kyselinám, tím je zaručena jednoduchá údržba pracovní desky. Výhodou je také nízká hmotnost, nezatěžuje korpusy skříněk a zajišťuje jednodušší manipulaci při montáži.